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Roadside Inspections / Frequently Asked Questions 
Q: What does a driver do with a roadside inspection report? 

A: When a driver receives a roadside inspection report from a state or Federal Motor Carrier Safety Administration 

official, the driver is required to deliver the inspection to the motor carrier upon arrival at the next terminal or 

facility. If the driver is not scheduled to arrive at the terminal or facility within 24 hours, the driver must 

immediately mail, fax or otherwise transmit the report to the motor carrier, if applicable.  

Q: What does the motor carrier do with the roadside inspection report? 

A: After receiving the report from the driver, the motor carrier must correct all defects noted. A motor carrier 

official is to certify on the form that violations have been corrected and mail the completed form to the address 

shown. This must be done within 15 days following the date of inspection. If no defects are listed, it still a 

recommended practice to sign and return the form to the state.  

Q: When are load inspections required? 

A: Section 392.9 of the Federal Motor Carrier Safety Regulations require drivers to periodically check their cargo 

and securement devices to ensure that the cargo is properly secured, and make adjustments as necessary. Drivers 

are required to check their cargo and securement devices:   

1. Before each trip 

2. Within the first 50 miles of starting a trip 

3. Whenever the driver makes a change of duty status or after the vehicle has been driven for 3 hours or 150 

miles, whichever occurs first  
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